W jaki sposób odkryć wyjątkowe smaki Łodzi? Najlepiej wybrać się do Manufaktury na warsztaty kulinarne „Kuchnia Czterech Kultur”, które odbywają się w ramach jednego z najważniejszych festiwali kulturalnych w Łodzi. Podczas rodzinnych zajęć będzie można odkryć tajniki kuchni polskiej, niemieckiej, żydowskiej i kresowej. To jedyna w swoim rodzaju okazja, żeby zanurzyć się w łódzkiej historii smaków.
Kuchnia Czterech Kultur - Warsztaty kulinarne –
14.09 – 17.09, strefa kulinarna Qulinarium w Manufakturze
Łódź to nie tylko kulturowa mieszanka, ale także kulinarna. Łódzka kuchnia czerpała z żydowskich, niemieckich, polskich i kresowych specjałów. W przedwojennym mieście żyli i prowadzili swe karczmy, wyszynki i restauracje Żydzi, Niemcy, Polacy i przybysze ze wschodnich krańców kontynentu, którzy żyli pod carskim zaborem. Mieszanina smaków sprawiła, że Łódź wykształciła własną kuchnię, która czerpała garściami z narodowych specjałów różnych nacji. Przemysłowy i robotniczy charakter miasta sprawiał jednak, że na ogół stawiano na proste i sycące receptury – od żelaznych klusek, prażoków i zalewajki po żuliki i gęsie pipki.
Chcąc przybliżyć wielokulturową kuchnię Łodzi, Manufaktura i Festiwal Czterech Kultur zapraszają na rodzinne warsztaty kulinarne Kuchnia 4 Kultur. Od 14 do 17 września łodzianie poznają tajniki kuchni: polskiej – ze szczególnym naciskiem na łódzkie przysmaki; niemieckiej, żydowskiej i kresowej. Podczas zajęć dowiecie się, jak przygotować łódzką zalewajkę, niemiecki kartoffelsalate, żydowski lekach i wiele innych potraw.
Warsztaty kulinarne Kuchnia Czterech Kultur odbędą się w Qulinarium (strefie kulinarnej) w Manufakturze.
Czwartek, 14.09, g. 17.00 - Kuchnia polska, łódzka: zalewajka, prażok ze skwarkami i pieczonym boczkiem i bobem.
Piątek, 15.09, g.17.00 - Kuchnia niemiecka: sałatka ziemniaczana, kapusta kiszona duszona w piwie.
Sobota 16.09, g.14:00 - Kuchnia żydowska: kugiel z Przedborza i kawior po żydowsku z macą.
Niedziela, 17.09, g. 12.00 - Kuchnia kresowa: baba ziemniaczana, bliny z owocami i kwaśna śmietana.
Warsztaty poprowadzi Bartek Pagacz – łódzki szef kuchni, który szkolił się w prestiżowej Centre de Formation d'Apprentis Louis Prioux w Bar le Duc. Warsztat zostanie poprowadzony w formie live cooking – Bartek przygotuje dwie potrawy, a uczestnicy będą pomagać mu, przygotowując własne porcje – krojąc, obierając warzywa, doprawiając, blendując itp.
Na warsztaty obowiązują zapisy. Należy wysłać e-mail pod adres: kuchnia@4kultury.pl w tytule wpisując datę wydarzenia, a w treści: ilość i wiek uczestników oraz dane kontaktowe do osób dorosłych (telefon i adres e-mail).
W warsztatach rodzinnych aktywny udział mogą brać dzieci od 10 roku życia oraz dorośli. Dziecko podczas trwania warsztatów pozostaje pod opieką swojego opiekuna. Warsztaty trwają ok. 2 godzin.
Link do strony artykułu: https://2fwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/festiwal-lodz-czterech-kultur-warsztaty-kulinarne-z-bartkiem-pagaczem-w-manufakturze